10 september 2017
"Boeren, burgers en buitenlui"

Open Monumentendag Heerlen 2013

Thema "Macht en Pracht", zondag 15 september

Op Open Monumentendag zet Nederland massaal de deuren open, dit jaar met speciale aandacht voor het thema Macht & Pracht.

Zondag 15 september 2013 tussen 11.00 en 17.00 uur kon u een of meer van de deelnemende 12 historische panden in Heerlen bezoeken. De rest van het jaar zijn namelijk niet al deze monumenten voor het publiek toegankelijk.

Op het eerste adres dat u kon bezoeken, ontving u een handzaam gratis boekje (pdf) dat allerlei informatie bevat over de verschillende monumenten die Heerlen rijk is. We hopen dat de foto’s en de rijke geschiedenis die in het boekje wordt geschetst, u inspireren tot en als gids dienen bij een aangename, leerzame wandeling die leidt langs de vele monumentale panden in onze stad. De monumenten, waaronder het Thermenmuseum, Kasteel Hoensbroek en het Mijnmuseum, waren op deze dag zelfs gratis te bezichtigen.

Download hier het programmaboekje (pdf) >

Nevenprogramma

Donderdag 12 september - Prelude
De donderdag voorafgaande aan de Open Monumentendag vond in het Savelbergklooster een inleiding(prelude) plaats. Gabrielle Dorren belichtte het thema Macht & Pracht bezien vanuit het Klooster Huize de Berg, waaraan zij als historicus verbonden is. De spreekster schreef eerder een boek over de geschiedenis van de congregatie De Kleine Zusters van de H. Joseph (“Met de minsten der Mijnen”).

De Prelude vond plaats op donderdag 12 september in het Savelbergklooster, Gasthuisstraat 2 in Heerlen Centrum. De avond startte om 19.30 en de toegang is gratis.

Zaterdag 14 september - Kasteel Hoensbroek en Thermenmuseum
Kasteel Hoensbroek en het Thermenmuseum waren, in tegenstelling tot de overige deelnemers, ook zaterdag gratis te bezoeken. Het Thermenmuseum was op zaterdag geopend van 12.00 tot 17.00 uur en Kasteel Hoensbroek was zaterdag geopend van 10.00 tot 17.30 uur.

Zondag 15 september - 't Savelbergklooster
’t Savelbergklooster in Heerlen bruiste tijdens Open Monumentendag op zondag 15 september van de activiteiten. In en rondom het monumentale zusterklooster stalden kleine, zelfstandige ondernemers uit de regio hun producten uit. Het klooster was tussen 10.00 en 17.00 uur vrij toegankelijk voor publiek.

Lees meer >